Saturday, 6 May 2017

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum semua

Cuti2 jugak.. tapi blog tetap kena update.. x de alasan x sempat, kena pandai2 la cari masa kan...


Niat dihati nak jadi Pakar Penyusuan Susu Ibu satu hari nanti.. doakan akak ye ❤


So.. kena la rajin2 top up ilmu yang berkaitan. Dah dapat ilmu kena la rajin sharing, baru la bermanfaat untuk semua.

Ada yang cakap apa susahnya menyusu bayi? Sua je la kat bayi... hahaha.. mungkin ada yang dipermudahkan dan ramai juga yang mengalami kesukaran... X semudah itu ye kawan2.

Ape2 je la kan... perkara pertama yang si ibu harus faham ialah tentang kebaikan susu ibu itu sendiri.

Kenapa la penting sangat penyusuan susu ibu ni?

1. Melindungi bayi dari jangkitan
2. Mengurangkan risiko alahan kepada bayi
3. Mengurangkan risiko diabetis, darah tinggi dan obesiti di lewat usia
4. Sedia diminum dan menepati keperluan bayi
5. Mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari kepada ibu
6. Uterus ibu lebih cepat kecut
7. Pengekalan lemak semasa hamil mungkin menyebabkan obesiti selepas bersalin


Yang pasti hubungan si anak dan si ibu akan semakin erat.

Ok nanti akak sambung lagi ye.. tengok anak2 mandi kolam sat 😉

Stay tuned !

#EnermaxFighters

No comments:

Post a Comment