Tuesday, 25 April 2017

Bahayakah Soya?

Assalamualaikum semua

Benarkah Soya itu membahayakan kesihatan?


Semua makanan yang dicipta Allah ada kebaikannya. Allah tidak menjadikan sesuatu itu sebagai sia-sia.Sebagaimana firman Allah yang bermaksud:

Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir. (Al-Nahl 16:69)

Tetapi kebanyakan soya hari ini telah diubah-suai secara genetik supaya berbuah lebih cepat dan matang lebih cepat supaya boleh dituai hasilnya berkali-kali. Apabila diubahsuai genetiknya maka terdapat gen-gen soya yang dicipta oleh manusia tidak dapat diterima oleh tubuh yang mendatangkan keburukan kepada kesihatan.

Tanaman soya ini juga disembur dengan racun herbisidRoundup untuk mengelakkan tanaman dirosakkan binatang. Secara tidak langsung, racun ini kemudian meresap secara perlahan-lahan ke dalam kacang soya tersebut.  Kemudian kita makan soya yang beracun itu.

Jika benar soya menyebabkan pelbagai penyakit kepada manusia, kita lihat contoh ini.

Jepun merupakan negara yang paling banyak memakan produk berasaskan soya dan soya adalah makanan ruji mereka antaranya Miso, Natto, kicap soya, tauhu dan sebagainya. Mereka merupakan antara penduduk paling ramai yang panjang usia dan sihat. Mereka juga tidak mandul!

Apa-apa sahaja yang anda makan, ambillah secara bersederhana. Tak boleh terlebih makan dan boleh terkurang makan. Terlebih anda sakit, terkurang juga anda jatuh sakit.  Itulah asas untuk kekal sihat.

Akak suka makan makanan berunsurkan soya. Alhamdulillah akak dah jatuh cinta dengan soya Shaklee iaitu ESP. Ia sangat membantu sembuhkan luka. Yang best badan akan rasa lebih cergas bertenaga. Ingat nak sihat rupanya dapat package kulit cantik sekali tau...

Berminat nak cuba boleh contact  akak

www.wasap.my/60173657125

Nak tau details dan lain2 info boleh follow FB akak Norhayati Zainon

Selamat mencuba 😉
No comments:

Post a Comment