Thursday, 14 September 2017

Pentingkah Berinteraksi Dengan Janin

Assalamualaikum semua

Berinteraksi dengan janin? Pentingkah? Sebagai ibu bapa kita perlu faham bahawa pendidikan awal kanak2 bermula sejak bayi masih dalam kandungan.


Wednesday, 13 September 2017

Tips pemakanan : Suku Suku Separuh

Assalamualaikum semua

Apa yang kita makan hari ini menentukan tahap kesihatan diri kita sendiri. Jika kurang sihat apa yang perlu dibuat ialah check semula apa yang dimakan. 

Tuesday, 12 September 2017

Resepi Mak : Kari Ikan Tenggiri

Assalamualaikum semua

Sesekali nak jugak akak kongsikan resepi kat blog ni kan. Macam biasa la resepi off course mak yang bagi. Tak ingat sejak bila mak ajar tapi mungkin bila dah selalu kena tolong mak kat dapur secara tak langsung melekat jugak di ingatan kan. Tu la untungnya, kalau malas tolong memang tak kan ingat la kan... hihi

Monday, 28 August 2017

Tips Untuk Dapatkan Tidur Yang Berkualiti

Assalamualaikum semua


Teringat kepada seorang kawan sekerja. Jika dia mengalami gangguan tidur ia akan berlarutan selama seminggu. Banyak faktor yang boleh menjadi faktor penyebabnya. Antaranya, tekanan kerja dan juga persekitaran mempengaruhi untuk dapatkan tidur yang berkualiti .

Tidur yang sempurna amatlah penting bagi setiap orang. Jika tidur anda tidak teratur atau susah untuk tidur, ia pasti akan memberi kesan negatif kepada kehidupan seharian dan juga dalam melakukan kerja. Nauzubillah...

Wednesday, 23 August 2017

Tips rangsang anak petah bercakap sejak bayi

Assalamualaikum semua



Nak anak petah bercakap kita sebagai ibu bapa perlu rangsang sejak anak masih kecil. Sejak bayi bermakna bawah umur 1 tahun.

Thursday, 17 August 2017

Tips Kurangkan sakit kepala

Assalamualaikum semua

Apabila mendengar keluhan seorang sahabat sakit kepala tak hilang2 dah seminggu terpanggil akak untuk berkongsi tentang bagaimana cara nak kurangkan sakit kepala.


Wednesday, 16 August 2017

Protein Penting Untuk Kecantikan Wanita

Assalamualaikum semua

Cantik itu subjektif.

Gambar hiasan

Sebenarnya bukan wanita sahaja yang nak cantik. Dah jadi lumrah manusia memang sukakan kecantikan.

Tuesday, 11 July 2017

Bayi pun suka dengar cerita?

Assalamualaikum semua

Bayi pun suka dengar cerita? Eh... ye ke? 

Akak kongsikan beberapa tips bagaimana kita sebagai ibu bapa nak bercerita kepada bayi terutamanya...



Sunday, 9 July 2017

Gigih usaha dan sabar kunci kejayaan

Assalamualaikum semua

Terkesan dengan kata2 my sifu Master Norita. Di satu lebuhraya setiap orang ada destinasi sendiri. Ada yang memandu di lorong paling kiri, ada yang di lorong kanan dan ada yang di tengah.

Tuesday, 4 July 2017

Awat Kurus Sangat???

Assalamualaikum semua

Selamat Hari Raya, maaf zahir batin.

Alhamdulillah.. tahun ni dapat lagi bersama beraya dengan mak abah dan adik beradik di Penang. Sepatutnya giliran balik Perak tahun ni tapi disebabkan En Suami tak dapat cuti dan berkerja di hari raya so tukar plan la.


Tuesday, 16 May 2017

Sumber Kalsium Selain Susu

Assalamualaikum semua

Tak semua orang boleh minum susu. Mungkin disebabkan oleh sebab tekak tak boleh telan atau ada faktor yang lain. 


Sunday, 14 May 2017

Friday, 12 May 2017

Tips Ajar Anak Mengira


Assalamualaikum semua

Anak2 dah pandai mengira. Alhamdulillah...Tapi jika belum jangan risau dan jangan pula buat tak tahu jer..


Thursday, 11 May 2017

Ibu Menyusu Nak Kurus : Mungkinkah?


Assalamualaikum semua

Semasa mengandung lagi bila berat badan mula naik akan ada keinginan nak cepat2 kuruskan badan semula.

Sebab tu pentingnya jaga makan especially ketika mengandung dan sesudah melahirkan. Selalunya ibu yang berpantang akan dilarang menambah nasi kan.. Tak tahu kenapa kan... tapi macam akak follow ajer la. Mesti ada sebab musababnya kan...

Ibu yang menyusu selalunya kerap lapar kan? Akak la tu... agak2 boleh ke kalau nak kurus semula selepas bersalin?

Bukan akak yang nak diet ye... akak nak tolong orang lain jer sebab akak memang sentiasa kurus... makan la banyak mana pun maintain jer tau, jangan jealous ok...

 

Wednesday, 10 May 2017

Makanan dan Minuman Yang Tidak Sesuai Untuk Ibu Menyusu

Assalamualaikum semua

Semua orang tahu ibu menyusu perlu mengamalkan pemakanan yang seimbang. Walau bagaimana pun ibu menyusu juga perlu tahu ada makanan yang perlu dielakkan.


Tuesday, 9 May 2017

Makanan Yang Harus Elak Diberi Kepada Bayi

Assalamualaikum semua 

Memang teruja tau bila bayi dah genap umur 6 bulan. Alhamdulillah.. Nisa pun dah 6  bulan pada 28 April 2017. Bila check up misi pesan jangan bagi makan nestum atau cerelac. Misi galakkan bagi makan bubur nasi yang dicampur bersama ayam atau daging dan sayur2an.


Monday, 8 May 2017

Botol atau Plastik, Yang Mana Jadi Pilihan Ibu Menyusu

Assalamualaikum semua

Mula2 akak berkecimpung dalam bab2 penyusuan ibu ni akak memang gunakan botol khas je untuk simpan stok susu tu.

Memang agak mahal tapi tahan lama kan.


Saturday, 6 May 2017

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu

Assalamualaikum semua

Cuti2 jugak.. tapi blog tetap kena update.. x de alasan x sempat, kena pandai2 la cari masa kan...


Niat dihati nak jadi Pakar Penyusuan Susu Ibu satu hari nanti.. doakan akak ye ❤

Friday, 5 May 2017

Susahkah Nak Bercerai Susu

Assalamualaikum semua

Semenjak lahir sudah dibiasakan dengan minum susu ibu hingga umur 2 tahun. Tiba2 nak stop ! Ia satu proses yang agak mencabar bagi si ibu dan si anak.

Thursday, 4 May 2017

3 Tanda2 Bayi Dah Kenyang

Assalamualaikum semua


Macam mana nak tau bayi dah kenyang? Asyik menyusu je takkan tak kenyang2.. Tadi dah menyusu, sekarang nak lagi...Fikir seorang ibu muda yang baru melahirkan anak sulongnya.

Wednesday, 3 May 2017

Pentingnya Sentuhan Skin to Skin

Assalamualaikum semua

Pernah dengar tak sentuhan "skin to skin" atau "kulit ke kulit"? Pengalaman melahirkan anak memang sangat istimewa. Hanya ibu2 dapat merasainya. Nikmat yang tak dapat digambarkan dengan kata2.


Sunday, 30 April 2017

Alfalfa bantu Masalah Keputihan

Assalamualaikum semua

Setiap wanita pasti pernah mengalami keputihan. Yang berbeza adalah keterukannya, adakah ia memudaratkan atau biasa2 ajer.

Baru2 ni seorang rakan lama mencadangkan Alfalfa complex kepada seorang kawan kerjanya. Bersempena ada promosi ketika itu Buy 1 Free 1. Kebanyakan ambik alfalfa ni sebab nak kawal berat badan.

Testimoni Suplemen Untuk Anak2

Assalamualaikum semua


Agak teruja hari ni bila dapat feedback positif. Kawan akak sorang ni ada belikan anak2nya suplemen iaitu Meal shakes dan Vitalea for children baru2 ni.

Thursday, 27 April 2017

Foremilk versus Hindmilk

Assalamualaikum semua

Belajar term baru hari ni. Bukan baru pun sebenarnya dah pernah tengok sendiri cuma hari ni belajar term baru. Firemilk dan Hindmilk.


Tuesday, 25 April 2017

Bahayakah Soya?

Assalamualaikum semua

Benarkah Soya itu membahayakan kesihatan?


Semua makanan yang dicipta Allah ada kebaikannya. Allah tidak menjadikan sesuatu itu sebagai sia-sia.

Sunday, 23 April 2017

Testimoni Vivix untuk pesakit Diabetis

Assalamualaikum semua

Malam2 ni akak nak share sikit pasal testimoni Vivix untuk pesakit diabetis. Semakin hari semakin ramai yang disahkan kena diabetis termasuk kanak2 dan ibu mengandung.




Saturday, 22 April 2017

Bagaimana tangani anak panas baran

Assalamualaikum semua

Adakah anak anda menangis bila tidak dipenuhi keperluannya? Melontar barang? Menjerit-jerit? Menendang dan menghentak-hentak kaki atau badan? Menahan nafas? Itu semua adalah tanda-tanda panas baran anak anda.

Panas baran atau memberontak kanak-kanak selalunya diluahkan sebegitu rupa kerana ketidakpuasan hati atau tekanan yang dihadapi sehingga tidak tertanggung sehingga kadangkala ia boleh menjejaskan emosi mereka seperti menjadi takut.


Thursday, 20 April 2017

Tak pandai dan tak minat Alasan yang rugikan kita

Assalamualaikum semua...

Akak contact beberapa orang kawan lama.

Kebanyakannya bekerjaya.

Ramai juga yang memilih untuk jadi surirumahtangga.


Wednesday, 19 April 2017

Kenali Ekzema

Assalamualaikum semua

Next month 20 May ada sharing pasal Ekzema kat Hotel Sri Petaling. X sabar nak tunggu kita study la dulu sikit pasal ekzema ni ye. Tak la melopong je nanti bila speaker bagi talk kan.



Tuesday, 18 April 2017

Shaklee Ready Stock

Assalamualaikum semua

Oleh sebab permintaan tinggi akak dah sediakan beberapa suplemen yang ready stock.


Krim Serbaguna Shaklee - Ready Stock

Assalamualaikum semua



Buat customer tersayang akak dah ready siap2 banyak stok Herbal Blend Multipurpose Cream ni. Sape mau roger je akak. Nak pos boleh, nak pick up boleh, nak cod pun boleh untuk kawasan yang berdekatan Cheras dan Bandar Baru Bangi.

Monday, 17 April 2017

Performance Drink

Assalamualaikum semua

Pernah dengar tak tentang Performance Drink (PD)? Ni ialah salah satu produk Shaklee, Aqil panggil ayaq tenaga.



Sunday, 16 April 2017

Simptom Diabetis

Assalamualaikum semua


Bersemangat semalam nak menuntut ilmu sanggup akak dukong Akmal Hafiz tau. Biasa la dia pagi2 dah mandi dan siap pakai baju sambung tidur balik. Dalam perjalanan dan dah sampai Hotel Sri Petaling baru la dia terjaga. Gigih kan akak ni...


Friday, 14 April 2017

Bagaimana Simpan Susu Ibu

Assalamualaikum semua

Sebelum mula pam susu dan buat stok ibu2 perlu ada pengetahuan bagaimana nak uruskannya supaya ia menyenangkan dan mengikut saranan yang betul. Baik untuk ibu dan bayi dan juga baik juga untuk pengasuh atau penjaga anak2.

Wednesday, 12 April 2017

Vivix dan Diabetis

Assalamualaikum semua...

Bila perut dah berbunyi minta diisi akak dah tak boleh fokus nak buat keje.. hahaha... relax sat.Tapi terpanggil pulak nak share tentang diabetis@kencing manis.


Persediaan ibu sesudah lama cuti bersalin ?

Assalamualaikum semua

Bercuti bersalin memang menyeronokkan... tambahan pula bergaji kan. Senyum lebar la kan. Ok. Apa patut ibu2 buat sebelum mula bekerja semula? Tak kan la bawa baby ke office kot. Untung la bagi yang bekerja dari rumah sahaja, so memang takde masalah la kan.


Viral.... Kuih Keria Gula Melaka

Assalamualaikum semua



Semenjak dua menjak ni dah jadi viral pulak kuih keria gula melaka ni. Dah lama adanya kan tapi akak sendiri tak pernah try sebelum ni.


Terpanggil nak share resepi tapi bila akak nak buat tu tak tahu lagi... Makan dah banyak, berbiji2 dah... hehe

Thursday, 6 April 2017

Menyusu Ketika Hamil

Assalamualaikum semua

Ikut pantang orang tua-tua selalu cakap ibu yang sedang mengandung tidak boleh menyusukan anak yang sedia ada. Kononnya takut bayi dalam kandungan ibu boleh mengalami kecacatan dan sebagainya. Apakah kebenarannya? Adakah ia memudaratkan?


 

Saturday, 25 March 2017

MLM... X suka la.

Assalamualaikum semua


Tengah buat apa tu? Akak rasa nak share 1 kisah ni...

Ada ke yang suka MLM?

Wednesday, 22 March 2017

Kenapa bayi menangis?

Assalamualaikum semua


Bayi. Banyak ke ragamnya. Lain anak lain ragamnya. Kalau Asyik nangis. Apa masalahnya. Kalau dah boleh cakap boleh la ditanya kenapa kan.

Demam Campak Vs Chicken Pox

Assalamualaikum semua


Chicken pox

Orang selalu sangkakan yang chicken pox itu ialah demam campak dan demam campak itu ialah chicken pox. Walhal, keduanya ialah dua penyakit yang berbeza.

Thursday, 16 March 2017

Vivix BERKESAN untuk BERHENTI MEROKOK

Assalamualaikum semua

Merokok. Semua orang tahu ia memudaratkan. Tapi ramai jer yang sedar tapi tak berjaya berhenti merokok. Kesian kan. Kerajaan naikkan harga rokok. Pun masih ramai yang beli walaupun tak mampu.



Tuesday, 14 March 2017

Testimoni Set Menyusu Shaklee

Assalamualaikum semua

Sebelum mula menulis kat sini akak perbetulkan niat agar dapat manfaat kepada semua dan yang paling utama mudah2an akan jadi saham di akhirat kelak.

Monday, 13 March 2017

Risau Anak Belum Lancar Membaca

Assalamualaikum semua




Ada satu perkara yang agak merisaukan akak sekarang. Aqil masih belum lancar membaca. 

Sunday, 12 March 2017

Kelebihan Shaklee dari Syarikat Suplemen Lain

Assalamualaikum Semua


Alhamdulillah dapat lagi tips kalau ada orang tanya apa kelebihan Shaklee berbanding Syarikat suplemen yang lain. 

Friday, 10 March 2017

Krim Serbaguna Untuk SEMUA



Assalamualaikum semua

Mula berkenalan dengan HERBAL BLEND MULTIPURPOSE CREAM ni masa Akmal Hafiz kena ruam kat pipi masa baby. Kesian dia. Rasa tak de pun susu meleleh kat pipi dan kalau ada pun mesti lap cepat2.

Thursday, 9 March 2017

Soil Training ke Training MAKAN?

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah... Allah izin dapat hadir 2 hari In house training kat Hotel Bangi-Putrajaya.

Tajuk training SOIL CHARACTERIZATION TEST. Buat keje kat Soil Lab kan so kena la faham sedikit sebanyak. Memang dah belajar masa kat UiTM dulu. 10 tahun lebih tinggal memang dah x ingat dah. Dulu.. belajar hanya untuk exam kan 😊 2 hari kena refresh balik. Antaranya pasal Soil - 3 phase diagram dan Mohr Circle.

Tuesday, 7 March 2017

Ibu menyusu : Nak kurus macam mana asyik lapar ajer?






Assalamualaikum semua

Dilema hebat bagi kaum wanita selepas bersalin adalah memikirkan cara nak kurus walau pun anak masih menyusu badan. Jangan risau, anda boleh cuba pratikkan langkah ini tanpa menjejaskan penghasilan susu, jom baca 👧👧


Limited Stock March 2017


Assalamualaikum semua

Latest update  😉 Boleh booking dulu ya.

Monday, 6 March 2017

Gaji x cukup : Itu Petanda Wajib Tambah Income

Assalamualaikum Semua

Setiap bulan dapat gaji. Tapi x sampai gaji seterusnya dah zero dalam account bank dan dah x de cash. Apa maknanya tu? Ramai yang tau jawapannya tapi buat x tau.

Kalau kita x ubah diri kita sekarang sampai bila2 pun situasi yang sama akan berulang dan boleh jadi semakin teruk. Cuba fikir sejenak 😅


Saturday, 4 March 2017

Bagaimana nak cepat sembuhkan luka Selepas Pembedahan?

Assalamualaikum semua

Ibu hamil yang tunggu hari nak bersalin off course mengharapkan dapat bersalin secara normal dan bukan pembedahan. Walau bagaimanapun ada faktor2 tertentu yang menyebabkan si ibu terpaksa memilih untuk dibedah. Bukan atas kerelaan hati tetapi disebabkan oleh faktor risiko yang boleh membahayakan si ibu dan bayi dalam kandungan.

Kenduri Kahwin dan Ragam Anak Part 1

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah.. pagi2 lagi dah bangun. Nak pegi kenduri kahwin je pun tapi bersiap mengalahkan nak balik kampung... hahaha... nak siapkan 4 orang anak agak mencabar sebab dah set nak bertolak pukul 12 tengah hari.

Thursday, 2 March 2017

Status Keahlian Shaklee EXPIRED?

Assalamualaikum semua

Sejak beberapa bulan yang lalu Shaklee telah menetapkan keahlian Shaklee perlu direnew setiap tahun dengan bayaran sebanyak RM30. Apabila kita renew kita akan menerima 3 voucher RM10, so total RM30. Nampak tak kat situ sebenarnya kita tak perlu bayar pun. 3 voucher yang diberikan boleh digunakan ketika membeli produk Shaklee.

Pengalaman Bengkak Susu

Assalamualaikum semua

Sape pernah rasa bengkak susu? Sakit ke?

Wednesday, 1 March 2017

Senang ke Susah Jadi Work At Home Mom

Assalamualaikum semua

Seminggu dapat dua hari je pun dapat jadi Work At Home Mom (WAHM).. tu pun dah syukur sangat. Dapat la merasa kan pahit manis nya kan...

Rutin harian yang tak pernah habis. Memasak, cuci pinggan mangkuk, basuh baju, sidai baju, lipat baju, iron baju dan banyak lagi.

Itu belum masuk bab nak monitor anak2 buat homework. Bab gaduh jangan cerita la kan. Tak larat nak larang sampai satu masa sampai ibu diam je.

Menjaga dan mendidik 4 orang anak bukan satu kerja yang mudah. Stres jugak kadang2... sebab tu setiap hari memang x boleh miss telan b complex.

Buat bisnes dari rumah sebenarnya agak mencabar. Menjawab pertanyaan Customer tak kira masa adalah menjadi satu kewajipan.

Walau bagaimana pun harus diingat keluarga adalah menjadi keutamaan.

Jangan pulun sales sampai keluarga terabai ok.






Monday, 27 February 2017

4 Tips Berjimat

Assamualaikum semua

Baru selesai tonton video dari Master Farah Alias berkenaan cara naik rank dalam Shaklee. Alhamdulillah.. banyak info dan tips yang dikongsikan. In shaa allah akan terus duplicate cara dan fight untuk naik rank.

Sunday, 26 February 2017

Vitamin Mata

Assalamualaikum semua

Rasa x senang duduk selagi x share testimoni Carotomax ni. Carotomax ni terkenal sebagai vitamin mata. Tapi banyak lagi manfaat lain sebenarnya.

Saturday, 25 February 2017

ESP Shaklee x sedap



Assalamualaikum semua

Ada yang complain ESP x sedap. Ada yang complain x lalu nak telan ESP. Kepada yang susah nak telan saya sharekan resipi yang akan buat ESP rasa sangat sedap.


Friday, 24 February 2017

Makanan Penyebab Berat Badan Naik



Mempunyai tubuh yang langsing dan ideal menjadi dambaan bagi setiap wanita. Kali ini saya akan menyenaraikan makanan-makanan yang harus dihindari, untuk menjaga barat badan anda agar tidak naik :

Thursday, 23 February 2017

Pengedar Shaklee Cheras + Bangi + Penang

Assalamualaikum 

Mood hari ni happy sebab pagi2 dah dapat testimoni kalsium shaklee. Pastu masuk pulak order ESP 1 tong... lalaalaalala.... moga bertambah2 rezeki hari ni.

Wednesday, 22 February 2017

Kesan Kekurangan Kalsium Kepada Ibu Hamil dan Ibu Menyusu


"Kegagalan menggantikan kalsium yang diserap oleh bayi boleh menyebabkan si ibu kehilangan gigi pada usia yang lebih muda daripada sepatutnya. Mereka juga berisiko tinggi menghidap Osteoporosis" Muda2 dah kena pakai gigi palsu... huhuhu... Nauzubillah.. x dapat nak bayangkan.
 
Risiko ibu hamil dan menyusukan bayi jika kekurangan KALSIUM adalah sama. Kesihatan kedua-dua wanita ini membawa kesan secara langsung kepada anak yang dikandung dan disusui. Selain memberi kesan kepada anaknya, si ibu juga berisiko menghadapi kesan-kesan kekurangan kalsium.Di sini akak kongsikan: 

Monday, 20 February 2017

Tips Cegah Jerawat

Tumbuh jerawat? Perkara biasa. Tapi jika terlalu banyak dan teruk pasti kita akan rasa tidak selesa. Paling teruk jika ia sampai ganggu tahap konfiden@yakin dalam diri. Rasa malu nak berhadapan dengan semua orang. Perlbagai perasaan negatif lain pasti akan menjelma.

Sunday, 19 February 2017

Demam Denggi


Semenjak dari zaman persekolahan kita sentiasa didedahkan kepada demam denggi. Kanak2 pun tahu ia disebarkan oleh nyamuk Aedes. Kebiasaannya nyamuk ini 'bergiat aktif' pada waktu pagi dan senja.

Langkah terbaik adalah melakukan langkah2 pencegahan iaitu mengelakkan nyamuk aedes membiak - hapuskan tempat2 yang berisiko (pastikan tiada air bertakung di sekitar rumah contohnya di dalam botol, besen, tempayan, tayar buruk).

Saturday, 18 February 2017

Krisis Pemulihan atau Healing Crisis

Pernah tak pertama kali mencuba suplemen tiba badan gatal2, sakit kepala, tumbuh jerawat ? Itu antara tanda2 berlaku krisis pemulihan.

Apa itu Krisis Pemulihan?

Friday, 17 February 2017

Kenapa Perlu Join Shaklee

Assalamualaikum semua

Lelaki atau wanita, Tua atau muda hari ini perlu sertai keluarga Shaklee. Kenapa saya berkata sedemikian?

Thursday, 16 February 2017

Tips Menyusukan Bayi





Pengalaman menyusukan bayi adalah satu detik yang amat membahagiakan. Namun begitu, kita perlu banyak bersabar. Bagi menjadikan ia terus menjadi detik yang lebih indah kita perlu ada ilmu dan tahu tips yang boleh membantu. Jika kita stres ia akan mengganggu pengeluaran susu.

Di sini saya kongsikan beberapa tips :


1) Ketika menyusu tidak kira susu botol atau susu badan, pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada dada dan perutnya. Botol susu pula mesti dipegang dalam kedudukan tidak lebih 45 hingga 60 darjah supaya air susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas.



2) Pastikan juga lubang puting botol tidak terlalu besar bagi mengelakkan angin masuk ke dalam perut bayi. Sekiranya menyusu badan, pastikan kawasan puting masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi.



3) Elakkan memberi susu dengan meletakkan bayi di atas lantai, sebaiknya pangku bayi seperti mana teknik menyusu badan. Selepas menyusu, sendawakan bayi untuk mengeluarkan angin dan mengelak bayi muntah ketika tidur



Diharap dapat membantu. 

Berminat dengan suplemen Shaklee ?? Sila hubungi Yati di talian 017 - 365 7125 atau add fb https://www.facebook.com/Nor Hayati dan jangan lupa like fanpage Yati https://www.facebook.com/pages/Vitamin-Sihat-Cantik


* Supplemen / vitamin bukanlah ubat. Pengambilan supplemen adalah bertujuan untuk mengisi kekurangan zat dan nutrisi yang diperlukan oleh badan akibat diet harian yang tidak seimbang.