Tuesday, 16 May 2017

Sumber Kalsium Selain Susu

Assalamualaikum semua

Tak semua orang boleh minum susu. Mungkin disebabkan oleh sebab tekak tak boleh telan atau ada faktor yang lain. 


Sunday, 14 May 2017

Friday, 12 May 2017

Tips Ajar Anak Mengira


Assalamualaikum semua

Anak2 dah pandai mengira. Alhamdulillah...Tapi jika belum jangan risau dan jangan pula buat tak tahu jer..


Thursday, 11 May 2017

Ibu Menyusu Nak Kurus : Mungkinkah?


Assalamualaikum semua

Semasa mengandung lagi bila berat badan mula naik akan ada keinginan nak cepat2 kuruskan badan semula.

Sebab tu pentingnya jaga makan especially ketika mengandung dan sesudah melahirkan. Selalunya ibu yang berpantang akan dilarang menambah nasi kan.. Tak tahu kenapa kan... tapi macam akak follow ajer la. Mesti ada sebab musababnya kan...

Ibu yang menyusu selalunya kerap lapar kan? Akak la tu... agak2 boleh ke kalau nak kurus semula selepas bersalin?

Bukan akak yang nak diet ye... akak nak tolong orang lain jer sebab akak memang sentiasa kurus... makan la banyak mana pun maintain jer tau, jangan jealous ok...

 

Wednesday, 10 May 2017

Makanan dan Minuman Yang Tidak Sesuai Untuk Ibu Menyusu

Assalamualaikum semua

Semua orang tahu ibu menyusu perlu mengamalkan pemakanan yang seimbang. Walau bagaimana pun ibu menyusu juga perlu tahu ada makanan yang perlu dielakkan.


Tuesday, 9 May 2017

Makanan Yang Harus Elak Diberi Kepada Bayi

Assalamualaikum semua 

Memang teruja tau bila bayi dah genap umur 6 bulan. Alhamdulillah.. Nisa pun dah 6  bulan pada 28 April 2017. Bila check up misi pesan jangan bagi makan nestum atau cerelac. Misi galakkan bagi makan bubur nasi yang dicampur bersama ayam atau daging dan sayur2an.


Monday, 8 May 2017

Botol atau Plastik, Yang Mana Jadi Pilihan Ibu Menyusu

Assalamualaikum semua

Mula2 akak berkecimpung dalam bab2 penyusuan ibu ni akak memang gunakan botol khas je untuk simpan stok susu tu.

Memang agak mahal tapi tahan lama kan.